‘Bewoners waarvan we wisten dat de impact van de werkzaamheden te groot was, hebben we definitief verhuisd naar een andere locatie. Zorg op maat, noemen we dat!’

Bewoners met een gemiddelde leeftijd van 85 jaar, waarvan meer dan de helft van de bewoners dagelijks zorg nodig heeft. Dat maakt de renovatie en verduurzaming van de woningen in woongebouw Wilgenhof een bijzonder project. Groot onderhoud en verduurzaming aan dit woonzorggebouw vraagt dan ook om maatwerk, vooral op sociaal gebied.
‘Het is vooral een sociaal project met een logistieke uitdaging.’
Een jaar voor aanvang van de werkzaamheden is Karin gestart met huisbezoeken. Er is informatie opgehaald over de bewoners, en hun wensen en ongemakken zijn besproken. De opgehaalde inzichten waren goed bruikbaar bij de planontwikkeling. Simone van Geest, sociaal projectconsulent bij Wooninc., is ook nauw betrokken bij dit project. De voorbereidende fase is in samenspraak met haar uitgedacht. Hier is goed gekeken naar het ontzorgen van de doelgroep en de mogelijkheden om dat te doen. Het inrichten van een logeerwoning is daar een uitkomst van. Verder worden bijzondere casussen met haar besproken en worden besluiten in overleg met haar genomen.
Fijne terugkeer in een opgeknapte woning
Het sociaal team weet van aanpakken. Wat ook moet. Want al het meubilair en andere losse spullen blijven in de woning achter. De inboedel wordt bij elkaar gezet en met plastic afgedekt. Evenals de vloer. Alles om schade te voorkomen. Bij de oplevering krijgt de bewoner de woning schoon en ingericht terug. De woning is dan gepoetst en meubels zijn weer op zijn plaats gezet. Zodat bewoners weer op een prettige manier en zonder grote verhuizing in hun opgeknapte woning terug kunnen.
Resultaat
Veel bewoners zagen op tegen de werkzaamheden. Voornamelijk omdat ze tijdelijk uit hun woning moesten. Dat er een vast team is dat hen ontzorgt, geeft dan ook veel rust. Alle persoonlijke aandacht en de kleine gebaren in de vorm van chocolade, een bloemetje en de gezamenlijke koffiemomentjes die de bewoners gedurende het project kregen, werden goed ontvangen. De bewoners vinden hun vernieuwde woning mooi. Daarnaast zorgt het geïsoleerde glas voor minder tocht. En dat is merkbaar.
Het is voor bewoners een vrij intensieve periode geweest. Maar het project geeft ook gezellige drukte in Wilgenhof. Een welkome afwisseling in een soms vrij stille omgeving. "Ik zag op tegen de verbouwing, maar ik wist dat ik goede hulp zou krijgen. De begeleiding was fantastisch en ik ben dan ook blij met het eindresultaat,” aldus een bewoner.
Wilgenhof is een woongebouw dat stamt uit de jaren ’70. Met maar liefst 286 appartementen, ligt het aan de rand van het centrum van Eindhoven. De meeste bewoners wonen zelfstandig. Wooninc. en Vitalis werken onder andere op deze locatie al jaren samen om zelfstandig wonen zo comfortabel mogelijk te maken. Met verschillende voorzieningen, activiteiten en zorg in huis is Wilgenhof een populaire woonlocatie voor senioren.
Duurzamer, moderner en comfortabeler
De 153 appartementen in de oudbouw gaan al heel wat jaren mee. De woningen zijn verouderd en minder goed toegankelijk voor zorgverleners. Dit bouwdeel uit de jaren ‘70 is toe aan groot onderhoud en verduurzaming. Hierdoor worden de woningen duurzamer, moderner en comfortabeler gemaakt. Naast het opknappen van de badkamer, toilet en keuken, het aanbrengen van isolatie- en brandveiligheidsmaatregelen, worden ook het dak, de installaties en de waterleidingen aangepakt. Een hele logistieke uitdaging. Vooral omdat deze werkzaamheden in 16 werkdagen per woning worden uitgevoerd. Ook komt op elke etage een scootmobielruimte en worden de gangen opgefrist.
Maximale aandacht voor de bewoners
Het verbeteren van de 153 woningen is in volle gang. Elke werkdag start aannemer Heijmans in een woning de werkzaamheden op. Omdat deze zo intensief zijn, gaan bewoners tijdens het onderhoud 16 werkdagen hun huis uit. Daarvoor zijn in hetzelfde woongebouw logeerwoningen ingericht. Aan deze logeerwoningen ontbreekt niets, zodat bewoners zich geheel thuis voelen. De persoonlijke spullen zoals schilderijen, foto's, tijdschriften en boeken van de bewoners gaan mee. Bij binnenkomst staat er een welkomstpakketje op tafel. Hebben zorg en hulp aan huis? Dan verhuizen deze ook tijdelijk mee. Om de bewoners te ontzorgen en te begeleiden is een sociaal team gevormd dat bewoners en mantelzorgers ontzorgt en ondersteunt bij het in- en uithuizen.
Zorg op maat
Karin Hilverda, bewonersbegeleider vanuit aannemer Heijmans was al in de voorbereidende fase betrokken en is ook tijdens de uitvoering de vaste contactpersoon op sociaal gebied. Johan Heeren is als sociaal uitvoerder verantwoordelijk voor de techniek. Twee vertrouwde gezichten die het sociaal team aansturen vanuit een lege woning die nu als kantoor dient in het te renoveren deel in Wilgenhof. Bewoners kunnen zo op een laagdrempelige manier binnen wandelen om hun zorgen en vragen met hen te delen.
Een duurzaam thuis voor senioren in Wilgenhof


